aranyban a jövő = www.aranybanajovo.hu

A történelem a nemesfémek piacán is megismétlődhet?

A történelem a befektetési fémek piacán is megismétlődhet?A német nyelvterületen nagy szakmai elismertségnek örvendő nemesfémpiaci hírportál, a (goldseiten.de) bemutatta azt a 2008. május 2.-án kiküldött első hírlevelét, amelyben az akkori aranypiaci folyamatokat értékelte.

Hogy miért keltett ez a hír nagy feltűnést?

Nos, a sárga fém akkori helyzete kísértetiesen hasonlított a mai állapotához: 2008 májusa és novembere között az ára 29 százalékot esett, 290 dollárral gyengült. Emellett a részvénypiacok a pénzcsapok kinyitásának köszönhetően szárnyaltak. A történelmi hírlevélben a portál felhívta a figyelmet arra, hogy minden feltételezéssel szemben a válságnak még nincs vége, óriási mentőcsomagokra van szükség az államcsődök elkerülése érdekében, az államháztartási hiányok tartós kezelése szinte megoldhatatlan feladat és a pénzt a jegybankok hatalmas mennyiségben öntik a piacra. Ebben a helyzetben badarság lenne leírni az aranyat! Akkor beigazolódott ennek a véleménynek a helyessége! Ezek után csoda-e, ha sokan kételkednek a médiát jelenleg ismét eluraló hurráhangulatban?!
Az elmúlt hónap nagyon feketére sikeredett az arany történelmében. Júniusban dollárban 14,1, míg euróban 15,1 százalékot esett a sárga fém ára. Ilyen arányú gyengülésre legutóbb 1981-ben volt példa. Ezek az ármozgások nem szezonális jellegűek voltak, hanem komoly spekulációs tevékenységnek „köszönhetőek”. Ha az arany grafikonját elemezzük az 1972 óta eltelt időszakban, akkor megállapíthatjuk, hogy az adott év hetedik hónapja mindig is szeszélyesnek volt mondható. Az elmúlt két évben 3 és fél, majd hétszázalékos árerősödéseket regisztrálhattunk. Ezekkel szemben nem volt ritkaság a július havi árakra, hogy 6-10 százalékokat is estek, majd az azt követő évben újból 7-10 százalékokat erősödtek. Ezek alapján nagyobb bátorságra vall biztosan fogadni arra, hogy az elkövetkező négy hétben milyen irányba fog mutatni az arany görbéje.
cikk nyomtatása cikk továbbküldése cikk megosztása a Facebookon cikk megosztása a Twitteren
forrás: Arteus Capital